Geo-informatie: We zitten er bovenop
Wat is geo-informatie. In Nederland zitten we er letterlijk bovenop. Van elke vierkante meter in ons land weten we wie de eigenaar is, wat de grondsoort is, hoe diep het water zit, of er leidingen in de grond liggen, bij welk perceel het hoort, of er een bedrijf gehuisvest is en of dit bedrijf een vergunning heeft voor bepaalde activiteiten, of er een gebouw op staat, of dat het om een stoep of een straat gaat, of er een lantaarnpaal staat, of het in de bebouwde kom ligt of in het buitengebied, tot welke provincie, gemeente, wijk, postcode het behoort etc, etc. Geo-informatie noemen we dat.
Nou leuk, maar wat hebben we daar aan?
De voordelen van geo-informatie
Dat die informatie er is heeft veel voordelen. Zo weten netwerkbeheerders waar hun leidingen in de grond liggen. Handig om te weten als je een lek wil opsporen. Daarnaast weten we dus ook dat als we gaan graven, we rekening moeten houden met wat er in de grond ligt. Niet fijn als je een gasleiding kapot trekt, gevaarlijk zelfs. Maar ook voor onderhoud van objecten, bijvoorbeeld lantaarnpalen of stoplichten, of voor het maaien van bermen is het belangrijk dat je de exacte locaties kent. Dan weet je hoeveel het er zijn (hoeveel lampen heb je nodig ter vervanging) of hoeveel vierkante meter je moet maaien.
En bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een nieuwe wijk wil je weten of er mogelijk verlies is van natuur of dat je wil gaan bouwen op grond van archeologische waarden. Daar houden gemeenten rekening mee in hun bestemmingsplannen. Als je voorzieningen moet aanleggen dan wil je ook weten hoeveel mensen er in de buurt gaan wonen.
En nog een paar voorbeelden
Een gemeente wil weten waar en wanneer er een sportevenement wordt gehouden. Als in de buurt de weg opengebroken is, kan dat het evenement hinderen, denk bijvoorbeeld aan een marathon.
Daarnaast wil een gemeente graag weten wie er in de buurt wonen om de bewoners op de hoogte te brengen als ze hinder gaan krijgen bij wegwerkzaamheden in de wijk.
Nog een ander voorbeeld: Als je windmolens wil gaan plaatsen moet je met veel omstandigheden rekening houden; dan is kennis van de omgeving essentieel om een goed besluit over plaatsing te kunnen nemen.
GIS en GEO-ICT
Alle deze informatie over de (openbare) ruimte zit in Geografische Informatie Systemen (GIS) en ruimtelijke databases. Veel van die systemen zijn met elkaar verbonden door zogenoemde online services. Dat maakt het mogelijk om de informatie bijelkaar te brengen op een kaart en tot kennis te maken.
Kennis waar men in de praktijk veelvuldig gebruik van kan maken, zowel op kantoor maar ook op locatie, in een app op je telefoon of tablet.
Zit jij ook bovenop de geo-informatie?
- Wil jij meer weten over het toepassen van geo-informatie?
- Wil jij de informatie bruikbaar maken voor allerlei toepassingen?
- Wil jij in de toekomst verder in geo-ict? Zet dan de volgende stap.
Inhoud
We geven regelmatig een webinar, bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geo-informatie. In dit uur geven we je een overzicht van de verschillende opleidingen binnen dit onderwerp en mogelijkheden van geo-informatie voor jou en jouw organisatie. Uiteraard krijg je ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan onze Geo-informatie-specialist.
Wanneer
We hebben onlangs nog een webinar voor Vijfhart-it gegeven. De volgende webinar kondigen we hier aan. Stuur ons een bericht en we zullen je op de hoogte houden.
Bekijk alvast de animatie.
Wikipedia geeft je hier wat te lezen als je je wat dieper in de materie wil verdiepen. Voor nog meer kennis over geo-informatie en geografische informatie systemen, volg een van onze opleidingen of een praktische kortdurende cursus. Geen tijd voor een klassikale cursus? Volg dan een e-learing module op het moment dat het jou uitkomt.