“Ik ben sinds een aantal jaren werkzaam bij gemeente Onderbanken. Een kleine gemeente waar medewerkers vaak multidisciplinair worden ingezet. Vorig jaar kreeg ik de kans om mij te gaan verdiepen in het vakgebied GEO-informatie. Er was geen logische plaatst in de organisatie waar de BGT moest landen, dus werd er gekeken naar mensen die affiniteit toonden met het onderwerp. Mijn naam sprong eruit, omdat ik de implementatie van een geo-viewer in de organisatie had aangestuurd. Als geo-coördinator voel ik me nu echt als een spin in het web van de gemeente. Ik houd nieuwe ontwikkelingen in de gaten en zorg dat die op de juiste plaatst in de organisatie terecht komen. Ik stimuleer mensen in het gebruik van geo-informatie, maar ook in een stukje bewustwording wat er met geo-informatie allemaal kan en hoe zij daaraan kunnen bijdragen. Ik bewaak ook het overzicht van de geo-informatie en probeer zo te voorkomen dat thema’s binnen eilandjes worden opgepakt, maar probeer alle geo gerelateerde informatie aan de voorzijde zo efficiënt mogelijk in te richten en te ontsluiten: eenmalig inwinnen en meermalig gebruik!
Door het gebrek aan een voorganger en een goede positionering van geo-informatie in onze organisatie, had ik behoefte aan handvatten. Ik voelde mij als de titanic die op de ijsberg geo-informatie afstevent: alleen het topje is zichtbaar. Ik ging dus op zoek naar een goede opleiding die mij de gewenste basis zou geven om mijn functie naar mijn eigen wensen en ambities te kunnen uitvoeren. De opleiding van Nieuwland was de diegene die eruit sprong. De opleiding biedt een helicopterview van geo-informatie: wat is het, hoe is het ontstaan, wat komt er allemaal bij kijken en wat kan je er allemaal mee.
Tijdens de opleiding wordt iedere les niet alleen informatief, maar ook boeiend gebracht door ervaren leraren uit de praktijk. Wat ik erg fijn vond was dat het mensen zijn die vertellen over hun eigen vakgebied, iets waar ze overduidelijk plezier in hebben. De lessen worden vaak interactief doordat docenten ook de ruimte laten voor vragen en discussie en daar ook weer op inspelen met hun lesmateriaal.
Ik heb van iedere les wel iets meegenomen wat ik meteen kon gebruiken in mijn dagelijkse praktijk. Of het nu een beter begrip voor de afdeling ICT, praktische informatie over basisregistraties, het zien van mogelijkheden in het combineren van data om zo bruikbare informatie te maken of nieuwe ideeën over geo-apps en internet is.
Het was een zeer leerzame opleiding, die ik iedere Geo-coördinator of beleidsmedewerker aanraad en misschien zelfs nog een manager of twee. De opleiding opent je ogen voor de mogelijkheden en onmogelijkheden die geo-informatie te bieden heeft voor je organisatie. Ik ben dan ook zeer tevreden met mijn keuze.”
Daniëlla Houben, Geo-coördinator en rioolbeheerder bij de gemeente Onderbanken. Zij deed mee aan de najaarseditie van de opleiding in 2014